VIII ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ ЮРИДИЧНИЙ ФОРУМ: ПІДСУМКИ ОБГОВОРЕННЯ

У Львові пройшов черговий, уже 8-й Західноукраїнський юридичний форум, який став знаковим заходом АПУ.

У перший день форуму учасників приймав Центр Митрополита Шептицького. Із вітальним словом звернувся Президент АПУ Андрій Стельмащук, а також отець-ректор Українського католицького університету Богдан Прах, який закликав гостей свідомо будувати державу, у якій громадяни почуватимуться у безпеці, виховувати еліту держави у дусі поєднання інтелекту і духовності.
Після проблем правничої освіти обговорили стан судочинства на сучасному етапі реформ. Судді Верховного Суду Дмитро Гудима, Наталія Антонюк та Володимир Кравчук (президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України та член Правління АПУ), а також Реда Молієне, Голова Національної судової адміністрації Литви, міжнародний експерт Проекту ЄС «ПРАВО-Justice» висловили свої думки щодо результатів роботи Верховного Суду, організації його роботи, існування прецеденту та озвучили свої відчуття від піврічного досвіду роботу у цьому органі. Модерувала дискусію Людмила Волкова, керуючий юрист МЮФ Kinstellлен, член Асоціації розвитку суддівського самоврядування України.
Зокрема, Володимир Кравчук, розповідаючи про симбіоз своїх відчуттів від роботи у складі ВС, наголосив на важливості комунікаційної функції. Як зауважив доповідач, найбільшою загрозою для ВС є стати незрозумілим, тобто завжди має бути пояснення власного ставлення до права та очікуваного результату. Адже процес прийняття рішення є непростим та після вкладення у нього максимальних зусиль отримуєш різне сприйняття. Такий процес безмежний, який, з одного боку, надихає, а з іншого – ставить у ситуацію постійного вибору та вдосконалення.
У продовження свого виступу Володимир Кравчук презентував доповідь щодо еволюції права, під час якої розглянули, що є джерелом права, як воно виникає та змінюється. Акцент було зроблено на тому, що право варто розглядати продуктом судової діяльності, а джерелом права – свідомість судді, причиною еволюції права – зміна переконань.
Також доповідач на завершення виступу звернувся до адвокатів та наголосив: «Якщо хочете змінити право – переконуйте суддю. Право є спільною роботою, де суд тільки ставить крапку».
Детальніше за посиланням: http://www.ukrainepravo.com/news/ukraine/viii-zakhidnoukrayinskyy-yurydychnyy-forum/?month=7&year=2018

IMG_8590

Кравчук Володимир

Кравчук Володимир