Завершив роботу Хмельницький судовий форум

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ — 6 листопада 2017 року. Відбувся 9-й регіональний судовий форум, організований Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Асоціації правників України.

Форум зібрав більше ста представників судової гілки влади з усієї України та вперше проходив у стінах вищого навчального закладу — Хмельницького університету управління та права. Проведення заходу стало можливим за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах Програми «Нове правосуддя».

Перед основною частиною форуму відбулася зустріч Дениса Бугая, адвоката, Президента АПУ у відставці, партнера VB PARTNERS, зі студентами-правниками, де присутні поміркували над поняттям права, а також ознайомились із правовими процесами, які зараз відбуваються у державі.

«Cуддям не слід тримати при собі золоті ідеї щодо удосконалення роботи органів суддівського самоврядування, а ділитися ними. Сьогодні — час і місце, щоб сказати, якою має бути Рада суддів України та судова влада загалом», — наголосив Володимир Кравчук, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Львівського окружного адміністративного суду, відкриваючи форум.

У свою чергу, Валентина Сімоненко, голова Ради суддів України, зазначила, що це знаковий форум: на ньому зібралися представники від найвищого органу суддівського самоврядування — Ради суддів України та різних суддівських асоціацій з тим, аби окреслити шляхи вдосконалення роботи РСУ. «Помиляється той, хто вважає роботу в Раді суддів України чисто представницькою. В першу чергу — це щоденна робота, від якої залежить не тільки захист незалежності суддів, а й організація роботи судів, щоб громадяни України реально відчули і зрозуміли, що суди — це саме та інстанція, де відновлюється справедливість і захищаються їхні права та свободи», — зауважила пані Валентина.

Загалом захід був поділений на дві сесії, кожна з яких мала свою тематику і доповідачів. Так, перша сесія була присвячена обговоренню досягнень і викликів у діяльності комітетів Ради суддів України: стратегічного розвитку, з питань комунікацій, забезпечення гарантій незалежності суддів, правового захисту суддів, соціального захисту суддів та їх сімей. На другій сесії говорили про взаємодію органу суддівського самоврядування — Ради суддів України — з інституціями суддівського врядування — ВРП і ВККС. Дискусія проходила у форматі бліц-питань та бліц-відповідей.

Завершився форум спеціальною доповіддю про кадрову парадигму судової влади від Тетяни Суярко, члена Ради суддів України, судді-спікера Господарського суду Харківської області.

Окрім цього, учасники обговорили проект Резолюції.

Щиро вдячні всім за активну участь у дискусії!

Зозуля Наталія

Зозуля Наталія