З 5 по 7 жовтня відбувся VII Східноукраїнський судовий форум

5-7 жовтня  2022 року Асоціація розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Норвезької ради у справах біженців разом з Верховним Судом провела унікальний – Східноукраїнський судовий форум. Проведення цього сьомого форуму у м. Києві стало можливим завдяки Міністерству закордонних справ Норвегії.

В попередні роки цей захід проводився насамперед для суддів Донецької та Луганської областей, оскільки  з початком збройної  агресії російською федерацією у 2014 році  саме на Сході нашої країни була  нагальна необхідність  обговорення та вирішення актуальних питань з розгляду спорів щодо захисту фізичних осіб у зоні проведення операції об’єднаних сил» (РЕЗУЛЬТАТИ СУДОВОГО ФОРУМУ У СВЯТОГІРСЬКУ – Асоціація розвитку суддівського самоврядування України (arssu.org.ua).

На жаль, через розширення географії збройної агресії російської федерації, в цьому році  організаторами заходу було прийнято  рішення  про  збільшення кількість учасників та залучити суддів з усіх окупованих, деокупованих та прифронтових областей.

З 24 лютого 2022 року Східноукраїнський судовий форум став наймасштабнішим і впливовим заходом року у центрі країни, який об’єднав представників судової влади для обговорення актуальних питань, пов’язаних з захистом прав  фізичних осіб в умовах воєнного стану в Україні, та який став можливим завдяки самовідданості Збройним Силам України.

З вітальним словом на Форумі виступили: Віктор Городовенко,  суддя Конституційного Суду України, Михайло Смокович, Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду, Денис Маслов, Голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики, Ліанна Бадамо, спеціалістка програми Інформування, консультування та правової допомоги Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні, Дмитро Бездоля, Голова правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України.

Предметом форуму було обговорення питань покращення доступу фізичних осіб до правосуддя в умовах воєнного стану в Україні, проблеми, виклики та шляхи їх вирішення.

Під час першої секції форуму, модераторками якої були Софія Данилів,  суддя Красноармійського міськрайонного суду Донецької області, членкиня правління АРССУ, к.ю.н., та Ганна Лєбєдєва, суддя Миколаївського окружного адміністративного суду, членкиня правління АРССУ, доктор філософії у галузі права,  із експертними доповідями та обговоренням виступили:

Денис Маслов, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики із спеціальною доповіддю «Особливості законодавчого забезпечення захисту прав громадян в умовах воєнного стану», Андрій Жук, суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, доктор філософії у галузі права (доповідь на тему: «Особливості захисту прав державних службовців в умовах дії правового режиму воєнного стану»), Юлія Воронкова, провідна юристка з прав людини Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні (доповідь на тему: «Проблемні питання встановлення юридичних фактів народження та смерті в умовах військового стану», Анна Бучик, суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді (доповідь на тему «Захист пенсійних та соціальних прав осіб під час воєнного стану», Микола Гімон, суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді (доповідь на тему: «Правові позиції Верховного суду у спорах про оподаткування в умовах воєнного стану»)

 

Обговорення продовжили судді Конституційного Суду України Василь Лемак, Ольга Совгиря, Оксана Грищук, Віктор Городовенко,  Петро Філюк,  судді Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Мирослава Білак і Альберт Єзеров та  Сергій Різник, заступник голови Науково-консультативної ради при Конституційному Суді України, проректор Національного університету імені Івана Франка, які висвітлили важливі теоретичні та практичні складові застосування судами Конституції України. А саме, було висловили загальну думку, що в цей нелегкий період для нашої держави, кожен на своєму місці власною працею наближає нашу Перемогу. Підкреслено, що кожен суддя, здійснюючи правосуддя, розуміє важливість безперебійної і ефективної роботи судів з метою захисту прав і свобод людини та їх законних інтересів. Особливо важливим аспектом обговорення стало питання обмеження прав і свобод людини в умовах воєнного стану.

Також в рамках цієї сесії відбулась презентація видання «Застосування судами України Конституції України: доктрина і практика», авторами якого виступили судді Верховного Суду, Конституційного Суду України, Вищого антикорупційного суду, знані науковці. Кожному із учасників  форуму  було презентовано примірник цього видання.

На завершення роботи 1-го дня форуму  із спеціальними доповідями виступили Володимир Кравчук, суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, д.ю.н (тема доповіді: Особливості застосування процесуального законодавства в умовах воєнного стану) та Олександр Павліченко, виконавчий директор ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини» (тема доповіді: «Відправлення судочинства в умовах воєнного часу і порушення прав людини»).

Другий день Форуму розпочався із продовження обговорення вищезгаданої теми через призму захисту майнових та немайнових прав фізичних осіб в умовах воєнного стану, яку презентували: Ольга Ступак, суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді( доповіді на  теми: «Відшкодування шкоди, завданої фізичним особам унаслідок війни» та «Особливості захисту прав  дітей, позбавленого батьківського піклування в умовах  воєнного стану», Сергій Погрібний, суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді, д.ю.н., член-кореспондент НАПрНУ (доповідь на тему: «Актуальні питання щодо обмеження судового імунітету держави-агресора»), Євген Петров, суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді, д.ю.н., професор, член правління АРССУ (доповідь на тему: «Захист прав  фізичних осіб у цивільних справах щодо земельних спорів та спорів про спадкування під час воєнного стану»), Сергій Мартєв, суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді (доповідь на тему: «Вирішення кредитних спорів  і стягнення на предмет іпотеки в умовах воєнного стану»), Наталія Сакара, суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді (доповідь на тему :«Новели цивільного процесу. Проблемні та практичні аспекти розгляду цивільних справ в умовах  воєнного  стану в Україні», Ігор Гулейков, суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді(доповідь на тему: «Актуальні питання  щодо   встановлення юридичних фактів», Анна Селезньова, провідна юристка з житлових, земельних та майнових питань Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні (доповідь на тему: Право власності на нерухоме майно в умовах війни: втрачена документація, її відновлення. Компенсація за зруйноване чи пошкоджене житло: проблеми доказування факту руйнування та права власності, вплив втрати правовстановлюючої документації на право на компенсацію.

Модераторкою та модератором другу дня форуму були Юлія Бездоля, суддя Господарського суду Одеської області, членкиня правління АРССУ та Олександр Мірошниченко, суддя Краснолиманського міського суду Донецької області, член правління АРССУ.

Під час наступного та водночас заключного дня форуму, модератором якого був Костянтин Харакоз, суддя Господарського суду Донецької області, член правління АРССУ, предметом обговорення серед учасників форуму були питання викликів перед судовою системою в умовах війни та ролі Ради суддів України в організаційному забезпеченні незалежності суддів в умовах воєнного стану. Із відповідними презентаціями перед учасниками форуму виступили: Інна Плахтій, членкиня Вищої ради правосуддя, Валерія Чорна, суддя Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, член Ради суддів України, Сергій Бурлаков, суддя Верховного Суду в Касаційному цивільному суді, к.ю.н., доцент, член Ради суддів України.

У центрі уваги  та обговорення учасників форуму було і питання запуску роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які кроки вже зроблено і що ще необхідно, про це все у презентації Івана Міщенка, заступника голови Конкурсної комісії з добору кандидатів у члени ВККС, суддя Верховного Суду в Касаційному господарському  суді.

Спеціальні доповіді у цей день  презентували і Микола Гнатовський, суддя Європейського суду з прав людини («Загальний огляд підходів Європейського суду з прав людини до справ, пов’язаних із збройними конфліктами. Правові наслідки виключення Російської Федерації із Ради Європи» та  Левон Азізян, начальник юридичного відділу Представництва Норвезької ради у справах біженців в Україні («Процедура та практичні аспекти перетину лінії зіткнення»).

Захід закінчився підбиттям підсумків та жвавим обговоренням учасниками порушених питань. В кінці Форуму всі учасники були відзначені іменними сертифікатами Асоціації розвитку суддівського самоврядування України.

Запис заходу можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3VAyome

Sisoyev Yaroslav