Членкиня Асоціації розвитку суддівського самоврядування України провела тренінг у стінах ЛьвДУВС

У виші відбувся тренінг на тему заборони катувань та інших форм жорстокого поводження. Його провела Катерина Котельва, членкиня Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Галицького районного суду Львова, викладачка Національної школи суддів України спільно з Олександрою Захаровою завідувачкою відділення актуалізації навчання та практичної підготовки ЛьвДУВС.

До навчання долучились здобувачі третього та четвертого курсів. Насамперед вони виконали вправу, що допомогла учасникам познайомитись та сконцентруватись перед теоретичною частиною. Тренерка окреслила основні засади Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

«Повага до людської гідності – це надбання цивілізації. І якщо ми обрали такий шлях розвитку, то зобов’язані дотримуватись його вимог. Поліцейським важливо поглиблювати знання з цієї теми, адже з кожним днем її актуальність зростає», – підкреслила спікерка.

Під час лекційної частини Катерина Котельва акцентувала, що, відповідно до статті 3 Конвенції, нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському поводженню або покаранню. Присутні розглянули три форми забороненого поводження, що передбачені у статті. Окрім цього, обговорили негативні та позитивні зобов’язання держави відповідно до Європейської конвенції з прав людини.

«Жорстоке поводження заборонене у будь-якій формі. Випадки, коли людина відчуває приниження гідності є недопустимими. Також варто пам’ятати, що поведінка прийнятна у спілкуванні з дорослими може бути неприпустимою у комунікації з неповнолітніми. Тому будьте пильними, адже помилка однієї людини може підірвати довіру до всієї правоохоронної системи», – наголосила суддя.

Наостанок курсанти розібрали практичні кейси. Команди здобувачів досліджували чи вчинялись дії, що принижують гідність людини у наведених прикладах. Опісля кожен виокремив для себе кілька пунктів з тематики заходу, аби вивчити їх ґрунтовніше.

Sisoyev Yaroslav