Асоціація розвитку суддівського самоврядування України надала експертний висновок на пропозицію, що надійшла від Комітету Верховної Ради з питань правової політики щодо Проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та деяких інших Законів України щодо відсторонення від здійснення правосуддя суддів

      Асоціація  підтримує положення законопроєкту №4505, що спрямовані на подолання проблеми нестачі суддів, що здійснюють правосуддя та кадрової кризи у судах.
      Зокрема, Асоціація підтримує зміни щодо надання Вищій раді правосуддя права, у випадках визначених Законом, без рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії України в порядку, визначеному Регламентом Вищої ради правосуддя, вирішувати питання про призначення кандидата на посаду судді та переведення суддів апеляційних судів, рішення про ліквідацію яких прийнято на момент набрання чинності цим законом, до новостворених апеляційних судів відповідної юрисдикції.
    Водночас, Асоціація  звертає увагу на те, що питання визначення правового статусу суддів вищих спеціалізованих судів необхідно визначити остаточно, зокрема, шляхом надання відповідних повноважень щодо переведення Вищій раді правосуддя.
   Асоціація не підтримує окремі положення законопроєкту щодо позбавлення права на отримання доплат до посадового окладу суддями, які не здійснюють правосуддя, оскільки вони фактично порушують гарантії суддівської незалежності у вигляді матеріального забезпечення та є передумовою впливу як на самих суддів, так і на судову владу в цілому, до того ж не враховує тих суддів, у яких не з їх вини відсутні повноваження після спливу п’яти років з моменту призначення.
   Асоціація у своєму висновку запропонувала розділити процедури переведення суддів та заповнення суддівських вакансій, а також спростити складні та довготривалі процедури щодо призначення та переведення суддів. Такі зміни забезпечать збереження часу та матеріальні ресурси під час процедур перевірки професійної компетентності суддів.
  Асоціація звертає увагу на необхідність законодавчого врегулювання питання стосовно набрання законної сили судовим рішенням про скасування висновку Громадської ради доброчесності або визнання його необґрунтованим. Вирішення цього питання якісно вплине на обсяг роботи Вищої кваліфікаційної комісії України  у майбутньому і на забезпечення гарантії незалежності суддів.
    Висновок вже направлено до Комітету Верховної Ради з питань правової політики

Данилів Софія