У Верховному Суді відбулася зустріч Голови Верховного Суду Валентини Данішевської та Голови Ради суддів України Богдана Моніча з послами G7

На зустрічі йшлося про результати діяльності судової системи у 2020 році, про виклики, що стоять перед судовою владою у зв’язку з тим, що не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів, та закінченням повноважень у чотирьох членів Вищої ради правосуддя, а також про подальші кроки з реформування системи правосуддя, які необхідно зробити, щоб український суд став більш ефективним, зрозумілим і доброчесним.
Посли G7 висловили застереження щодо обрання з’їздом суддів членів Вищої ради правосуддя та суддів Конституційного Суду України до зміни правил їх обрання. Голова ВС та Голова РСУ, зі свого боку, поінформували, що за таких обставин робота Вищої ради правосуддя зупиниться вже з 15 березня 2021 року, і будь-які призначення, переведення, звільнення суддів та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності будуть заблоковані на невизначений термін, адже невідомо, коли парламент ухвалить законопроєкти, що змінюють правила добору кандидатів.
Тож за зазначених вище обставин судова влада не має іншого варіанта, як виконати норми чинних в Україні законів. При цьому Голова РСУ повідомив, що кандидати до ВРП, які брали участь у відкритому марафоні, під час якого кожен охочий мав змогу поставити їм запитання, підтвердили свою готовність пройти разову перевірку на доброчесність, якщо парламент ухвалить відповідний закон.
#ВерховнийСуд
#G7
Прес-служба Ради суддів України

Петров Євген