Участь Голови правління АРССУ у фаховій дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи

23 листопада 2020 року за ініціативи Вищої ради правосуддя відбулось перше фахове обговорення в межах національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи».
 
Участь в даному заході взяв і Голова правління АРССУ Дмитро Бездоля, який подякував Вищій раді правосуддя за організацію даного заходу та наголосив, що реаліями судової влади є кадровий та фінансовий колапс, непрацюючі та некомплектні суди, відсутність вже понад рік ВККСУ.
 
При цьому доповідачем було відзначено, що ми довгий час не спроможні змінити ці реалії, а першим кроком для вирішення нагальних завдань є ухвалення законопроєкту № 3711, який надасть можливість сформувати ВККСУ, більшість в якій мають складати професійні судді.
 
Також було наголошено, що Венеційська комісія сприйняла ідею швидкого запуску ВККСУ та розглянула законопроєкт № 3711 з точки зору невідкладності, а законопроєкти №№ 3711-1, 3711-2, Мінюсту регулюють більш широке коло відносин, а тому їх варто розглянути з точки зору чи містять вони прогресивні ідеї/норми, а за основу прийняти положення законопроєкту № 3711, щодо якого вже є висновок Венеційської комісії.
 
Також увагу учасників дискусії було звернено на стан матеріально-технічного і фінансового забезпечення судової влади, зокрема, що призначення нових суддів не вирішує питання умов роботи та оплати праці вже працюючих працівників суду, звільнення яких не забезпечить умов для здійснення правосуддя усім суддям, в тому числі призначеним за новими доборами.
 


Повний виступ Голови правління за посиланням з 54 хв: https://www.youtube.com/watch?v=LwDlL-R8_VI&fbclid=IwAR2WoB9U7-aNX5pDQ8PVsu6-h0ZM8QJktIFAkgpatyEeS7dO4V7QvyF5C_M&app=desktop
Зозуля Наталія

Зозуля Наталія