Вища рада правосуддя: сучасний стан та перспективи

19−22 січня 2018 року у місті Яремче за ініціативи Асоціації розвитку суддівського самоврядування України у співпраці з Секцією суддів Асоціації правників України відбувся Прикарпатський регіональний судовий форум, присвячений темі: «Вища рада правосуддя: сучасний стан та перспективи».

Форум організовано в рамках реалізації грантового проекту «Підтримка розвитку суддівського самоврядування» за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Захід об’єднав на одному майданчику представників судової влади задля обговорення питань охорони та фізичного захисту судів та суддів, ефективних способів захисту судді від тиску, а також дієвості Вищої ради правосуддя в світлі зазначених проблем.

Під час відкритої дискусії учасники обговорили питання судової влади у зв’язку зі зміною судоустрою, проведення конкурсу та переведення суддів, здійснення правосуддя в перехідних умовах судової реформи, кваліфікаційного оцінювання працюючих суддів та недоукомплектованості судів, їх матеріального забезпечення, переведення суддів із ліквідованих судів до новостворених, здійснення комунікації суду в умовах реформ тощо.

Серед ключових доповідачів форуму − заступник Голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, член Вищої ради правосуддя, Секретар Першої Дисциплінарної палати Алла Лесько, члени Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький та Андрій Овсієнко.

Із доповіддю «Питання підготовки щорічної Доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні» до присутніх звернувся заступник Голови Вищої ради правосуддя Вадим Беляневич, який зазначив, що підготовка подібного документа є безпрецедентним кроком як для судової системи нашої держави, так і для судових систем європейських країн.

Друга частина форуму була присвячена дискусії на тему «Суддя в епоху перемін», в якій виступив секретар кваліфікаційної палати ВККСУ Станіслав Щотка. Він окреслив основні напрями роботи Комісії у 2018 році.

«В першу чергу, наша увага зосереджена на кваліфікаційному оцінювані, потім – на переведенні і доборі суддів. Крім того, в планах – завершення конкурсу до ІР-суду, другий конкурс до Верховного Суду і конкурс до Вищого антикорупційного суду. Також ми здійснюємо постійну функцію відрядження суддів», – зазначив пан Станіслав.

По завершенню учасники активно дискутували на тему діяльності суддів в епоху перемін, а також щодо найбільш важливих для судової влади викликів, зокрема таких як:  забезпечення незалежності суддів, захисту їх від тиску, охорони судів та суддів.

За наслідками обговорення учасники форуму сформували рекомендації органам суддівського врядування та самоврядування.

Щиро вдячні всім за жваву дискусію!

Зозуля Наталія

Зозуля Наталія