В Одесі для подачі позовної заяви більше не потрібно йти до суду

Для подачі позовної заяви більше не потрібно йти до суду. Це не міф, а реальність, оскільки саме в Київському районному суді м. Одеси успішно працює «Електронний суд».

Переконались в цьому і гості, які завідали до суду: Ігор Бенедесюк, голова Вищої ради юстиції, Зеновій Холоднюк, голова ДСА України, Девід Вон, керівник Проекту USAID «справедливе правосуддя», Сергій Шкляр, заступник Міністра юстиції України, Володимир Куценко, начальник ТУ ДСА в Одеській області, Наталія Шукліна, проректор з науково-дослідної роботи НШСУ, Сергій Сученко, спеціаліст з питань права та судового адміністрування Проекту USAID «Справедливе правосуддя», Павло Луцюк, член ВККСУ, Богдан Моніч, Заступник Голови Ради суддів України та інші юристи з різних куточків України.

Президент АРССУ Володимир Кравчук та член Правління Олександр Кравець та член АРССУ Тетяна Суярко також взяли участь у презентації результатів пілотного проекту «Електронний суд», який відбувся 18 липня 2016 року в Одесі, реалізованого за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» спільно з Державною судовою адміністрацією України (ДСА України), територіальним управлінням ДСА України в Одеській області та Радою суддів України (РСУ), Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги при Головному управлінні юстиції Міністерства юстиції України в Одеській області.

Голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін провів гостям екскурсію по всім канцеляріям суду, які працюють з електронним судом. Співробітники суду пошагово продемонстрували роботу «Електронного суду», починаючи від подачі позовної заяви, закінчуючи рішенням суду та надіслання виконавчого листа до ДВС.

Всі присутні були в захваті від новації.

На завершення заходу, у гостів була можливість відвідати судове засіданні, в якому розглядалась справа в електронному вигляді. Справу слухала суддя Куриленко О.М. Подані адвокатом під час судового засідання документи сканувались в залі судового засідання та долучались до електронної справи, все це дійство відображалось на моніторах телевізорів, щоб гості особисто могли слідкувати за ходом судового засідання.

Продемонструвавши всі переваги «Електронного суду», голова суду Сергій Чванкін подякував всім присутнім за дружній візит, особливо Девіду Вону, керівнику Проекту USAID «справедливе правосуддя», який надав всю необхідну техніку та Володимиру Куценку, начальнику ТУ ДСА в Одеській області, який зародив ідею створення «Електронного суду» та побажав всім судам також долучатись до даного проекту.

Ігор Бенедесюк, голова Вищої ради юстиції подякував за теплий прийом та висловив своє враження від побаченого.

Довідково:

Для того, щоб подати позов до суду в електронному вигляді необхідно:

  • Зайти на сайт mail.gov.ua;
  • Натиснути на «Реєстрація нового користувача»;
  • Ознайомитися з правилами реєстрації користувача;
  • Заповнити «Особисту інформацію»;
  • Зберегти свою поштову скриньку.
  • Надсилати свою позовну заяву необхідно на адресу:el-court@ki.od.court.gov.ua
  • Позовна заява повинна містити перелік документів, що додаються в електронному вигляді до заяви.
  • Підписується позовна заява позивачем або представником позивача із застосуванням електронно-цифрового підпису та зазначенням дати її подання.
  • До позовної заяви додається відсканована копія документу, що підтверджує сплату судового збору.

Джерело: Київський районний суд міста Одеси

18.07.16 18.07.161

18.07.162 18.07.163

Зозуля Наталія

Зозуля Наталія