28 березня 2016 року відбувся Перший Дніпропетровський регіональний судовий форум

Ініціатива Асоціації розвитку суддівського самоврядування України (АРССУ) була підтримана Асоціацією правників України (АПУ) та Радою суддів України (РСУ), які виступили співорганізаторами заходу.

Олександр МАРТИНЕНКО, голова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, звернув увагу на необхідність збереження під час судової реформи спеціалізованої судової системи, низьку якість законодавство та недостатнє фінансування судової системи.

Наталія ДЕРКАЧ, голова Апеляційного суду Дніпропетровської області відзначила проблеми здійснення правосуддя в судах, що межують із зоною АТО та окупованими територіями, неналежну підготовку до судових засідань прокурорів та адвокатів, скорочення мережі ізоляторів тимчасового тримання, що ускладнює розгляд кримінальних справ, протиправний тиск з боку агресивно налаштованої громадськості та незахищеність суддів.

Валерія ЧОРНА, член Ради суддів України, суддя Дніпропетровського ОАС, розповіла про роботу Ради суддів України. Зокрема про комунікаційну стратегію, потребу в допомозі Раді на місцях, про формування громадської ради та взаємодію з громадськістю, найважливіші рішення Ради щодо захисту незалежності суддів.

Іван КОЛІСНИК, член РСУ, суддя господарського суду Дніпропетровської області, розповів про роботу над положення про автоматизовану систему розподілу справ та проект нової інструкції про діловодство в судах. Під час обговорення було запропоновано змінити алгоритм заміни відсутнього члена колегії, оскільки існуюче регулювання призводить до затягування розгляду справ.

Володимир КРАВЧУК, президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, член правління Асоціації правників України, суддя Львівського ОАС, розповів про міжнародні стандарти щодо права суддів на об’єднання та їх значення для судової влади, про створення Асоціації, її завдання стати опорою суддівського самоврядування, основні ідеї щодо розвитку лідерства в судовій владі, підготовку кадрів для органів судової влади, ідеологію «СИЛЬНОГО СУДУ».

Павло ЛУЦЮК, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, адвокат, доповів про основні питання, що виникають в діяльності ВККС України. Потрібно працювати так, щоб не породжувати відрази до правоохоронної системи. Вона повинна працювати як відлагоджений механізм. Багато проблем в судовій владі через неосяжну любов до прокуратури. Саме судді задовольняють необгрунтовані подання, а потім дивуються звідки незаконні обшуки, в т.ч. і в судах. Під час обговорення питань електронного декларування було висловлено пропозицію з метою забезпечення незалежності та безпеки суддів обмежити доступ до неї і надати таке право лише органам та особам, які здійснюють антикорупційний контроль.

Павло ЛУЦЮК звернув увагу на випадки, коли скарги на суддів пишуть самі судді. Навів найбільш кричущі випадки, які свідчать про нехтування суддями законом. У судді треба виховати відношення до роботи, щоб його поважали, судді повинні ополчитися проти негідників у мантіях,  а Рада суддів повинна вживати заходів для очищення судової влади. Обговорювались також перші результати кваліфікаційного оцінювання. З 73-х суддів рекомендовані 54, щодо 9-ти прийнято негативне рішення, а щодо 10-ти питання відкладено.

Олексій МУРАВЙОВ, член Вищої ради юстиції, суддя Вищого адміністративного суду України, розповів про роботу ВРЮ, зокрема автоматизований розподіл скарг, процедуру розгляду, найбільш дискусійні питання розгляду дисциплінарних проваджень, тиск «неконструктивної» громадськості. В обговоренні адвокати звертали увагу, що «громадськість» поступово перетворюється в «організоване громадське угрупування», що має на меті професійно тиснути на суд з метою схилити його до ухвалення потрібного рішення. Часто представниками «громадськості» є особи з кримінальним минулим, які створюють бізнес на суддях. Оцінюючи суддів, в першу чергу потрібно зважати на думку адвокатів та прокурорів. Олексій МУРАВЙОВ звернув увагу, що ВРЮ не буде приймати рішень під тиском. Це правовий, а не політичний орган. Змагальна процедура буде дотримана.

Присутні відзначали необхідність врегулювання процедури повернення (відкликання) справ від Президента України у разі істотної зміни обставин, перегляду Вищою радою юстиції власних рішень і рекомендацій.

Ярина ДУПАЙ, координатор законопроектної роботи АПУ, розповіла про проект «Ефективність дисциплінарних органів в системі судочинства», напрацювання щодо внесення змін до регламенту для вдосконалення процедури та строків розгляду дисциплінарних справ.

Сергій ЖУКОВ, адвокат, член ВКДКА від Дніпропетровської області, звернув увагу на підстави та порядок звернень суддів зі скаргами на адвокатів, а Роман СОСКОВ, начальник відділу представництва в суді прокуратури Дніпропетровської області, доповів основні проблеми, з якими доводиться стикатися прокуратурі.

У відкритій дискусії «Вільний мікрофон» члена правління АРССУ Дмитро МОВЧАН, член правління Асоціації адміністративних суддів Сергій УХАНЕНКО, в.о. голови відділення АПУ у Дніпропетровській області Олексій САВЧУК  піднімали актуальні проблеми здійснення правосуддя у Дніпропетровській області.

У форумі взяло участь 82 особи. Результати анкетування суддів області будуть оприлюднені окремо.

Захід відбувся за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Проект «Справедливе правосуддя» і Democracy Reporting International Ukraine.

Наступний регіональний судовий форум у Харкові 18 квітня 2015 р.

Реєстрацію відкрито на сайті uba.ua

 

28.03.16 28.03.161 28.03.162 28.03.163 28.03.165 28.03.16628.03.16728.03.168 28.03.16928.03.1610

 

Зозуля Наталія

Зозуля Наталія