Курс на об’єднання: створено нову організацію суддів

Асоціація розвитку суддівського самоврядування в Україні (АРССУ) — перша громадська організація суддів нового формату.

На установчих зборах, які відбулися 21 січня 2016 року у м. Києві, було прийнято статут, визначені основні напрями діяльності та обрано керівництво нової Асоціації.

Ініціаторами створення нового об’єднання є судді Олександр Кравець, Володимир Кравчук, Андрій Жук та інші, які відомі своєю активною позицією. Серед засновників Асоціації є також члени Ради суддів України.

Власне, на установчих зборах Тетяна Чумаченко, суддя ВАСУ, зачитала звернення голови Ради суддів України Валентини Симоненко, в якому зазначалося, що Рада суддів вітає створення нової організації та відкрита до співпраці.

«Ми вбачаємо необхідність об’єднання, щоб всі, хто може виконувати корисну функцію, понад свої посадові обов’язки, отримав механізм реалізації своїх ініціатив», — зазначив Володимир Кравчук, виступаючи на установчих зборах. Саме йому колеги довірили керівництво новою Асоціацією, обравши Президентом АРССУ.

У свою чергу, суддя Господарського суду Харківської області Тетяна Суярко, яка увійшла до Правління АРССУ, наголосила, що судді мають бути єдині у тому, щоб відстоювати свою незалежність, сприяти розвитку самоврядування, яке наразі потребує підтримки та зусиль усіх колег по цеху. «Як правники ми маємо зробити все для того, щоб розвивалося суддівське самоврядування. Ми повинні брати на себе відповідальність за розбудову правової держави і створення незалежної судової влади», — переконана Тетяна Суярко.

«Ми свідки історичного моменту створення організації суддів нового формату, яка не лише є незалежною від керівних суддівських органів, але й стала результатом ініціативи, що надійшла «знизу», від колег, які мають бажання та натхнення змінити стан справ на краще», — зазначив Президент АПУ Денис Бугай.

За задумом ініціаторів, нова організація не є альтернативою органам суддівського самоврядування, які діють згідно закону. Асоціація планує об’єднати активних суддів в усіх регіонах України для координації дій, практичної реалізації Стратегії розвитку судової влади, рішень з’їздів суддів України, Ради суддів України, зборів суддів окремих судів, захисту суддів і судової влади від протиправних посягань.