У київському готелі “Президент” зранку 9 березня розпочався 18 з’їзд суддів.

У Києві розпочав роботу XVIII з’їзд суддів України.

На з’їзд прибули та зарєструвалися 280 делегатів.

Найвищий орган суддівського самоврядування планує вирішити низку кадрових питань судової системи:

  • обрати чотирьох членів Вищої ради правосуддя за квотю з’їзду суддів;
  • призначити суддю Конституційного Суду України;
  • обрати новий склад Ради суддів України.

Також планується заслухати звіт Ради суддів України про виконання завдань органів суддівського самоврядування щодо забезпечення незалежності судів і суддів, стан організаційного та фінансового забезпечення діяльності судів та інформацію в.о. голови Державної судової адміністрації України про її діяльність, зокрема, організаційне, фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності органів судової влади.

Делегатами з’їзду суддів є члени АРССУ. Асоціація звертається до делегатів з’їзду і просить на підтримку наступних її членів:

Асен Адамов

– суддя Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області;

Sofiia Danyliv

– суддя Красноармійського міського суду Донецької області;

Віталій Кальник

– суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду;

Андрей Лызенко

– суддя Козельщинського районного суду Полтавської області;

Дмитро Мовчан

– суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська;

Olga Chaykina

– суддя Дзержинського районного суду міста Кривого Рогу.

Кандидатами до складу Вищої ради правосуддя із членів АРССУ є:

Сергій Гирич

– суддя Личаківського районного суду міста Львова, голова суду (мотиваційний лист – https://hcj.gov.ua/…/files/gyurych_motivation_letter.pdf).

Андрій Жук

– суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду (мотиваційний лист – https://hcj.gov.ua/…/files/zhuk_motivation_letter.pdf).

Усі вищезазначені члени АРССУ – кандидати до складу РСУ та ВРП – є високоморальними професійними суддями, які знають та розуміють усі гострі та нагальні проблеми судової гілки влади, щоденно стикаються з ними у роботі та, безумовно, враховуючи їх досвід та незалежну принципову позицію як представників суддівського корпусу, – здатні в існуючих умовах руйнівних процесів у сфері правосуддя не лише відстоювати незалежність судової влади, її гарантії, визначені Конституцією засади обов’язкових умов належного захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, розвитку демократичного суспільства, побудови правової держави, – але й стати опорою та рушійною силою для формування позиції органів суддівського самоврядування та врядування та пошуків дієвих механізмів вирішення найбільш гострих та спірних питань у системі правосуддя у процесах нескінченних масштабних судових реформ в історії незалежної України.

Петров Євген