СУДДІ ОБГОВОРИЛИ ПРОБЛЕМИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

19 березня 2019 року відбувся спеціалізований семінар-тренінг для суддів «Зміст, принципи та мета реформи з децентралізації: добровільне об’єднання та приєднання територіальних громад».

Семінар проведено Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України» у партнерстві з Офісом Ради Європи в Україні та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Навчальна програма заходу розроблена з урахуванням досвіду Європейських країн в сфері децентралізації територіальних громад та націлена на підвищення обізнаності суддів, у процесах реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Хоча захід розрахований для суддів, його двері були відкриті і для правників, які практикують в сфері публічно правових відносин.

Необхідність цієї програми викликана активізацією зусиль органів державної влади України щодо реформування системи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. З одного боку, здійснення децентралізації є необхідним кроком з огляду на євро інтеграційний курс держави. З іншого боку, трансформація державного устрою може створити нові виклики для українського суспільства, особливо у процесі здійснення адміністративно-територіальної реформи. До цих викликів мають бути готові працівники судів всіх інстанцій.

На заході обговорювалися питання, пов’язані з практикою застосування законів, прийнятих в рамках реформи децентралізації влади в Україні. Зокрема в процесі дискусії обговорювалися кейси проведення децентралізації влади в інших країнах Європи, проблеми процедури добровільного об’єднання територіальних громад, судова практика щодо оскарження процедури добровільного об’єднання громад, проблеми обґрунтування позовних вимог в подібних спорах.

З вступним словом виступили Мортен Енберг ‒ голова Офісу Ради Європи в Україні; Володимир Кравчук ‒ суддя Верховного Суду та Президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування України; Сергій Шаршов ‒ генеральний директор Директорату з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України; Валентина Полтавець ‒ виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад.

 

IMG_8698

Окрему подяку висловлюємо залученим експертам Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні», які поділилися своїм досвідом.

Максим Бризіцький провів секцію, присвячену загальним засадам реформи з децентралізації влади в Україні.

Адвокат Віра Козіна провела заняття стосовно добровільного об’єднання територіальних громад. Великий блок був присвячений огляду судової практики щодо оскарження процедури добровільного об’єднання громад.

Адвокат Анастасія Сербіна поділилася власним досвідом в сфері оскарження рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад. Відповіла на проблемні запитання пов’язані зі статусом осіб, які можуть бути позивачами у подібних справах, обґрунтуванням позовних вимог.

Слухачі залишилися задоволені організацією заходу та високо оцінили професіоналізм спікерів.

Після завершення семінару-тренінгу учасники отримали науково-практичні посібники, в яких стисло та змістовно описані ключові аспекти реформи децентралізації влади в Україні.

 

IMG_8699

IMG_8697

Кравчук Володимир

Кравчук Володимир