І Форум судів Донецької та Луганської областей ⚖️

І Форум судів Донецької та Луганської областей ⚖️.
З 20 по 22 червня 2018 року в м.Святогірьку пройшов І Форум судів Донецької та Луганської областей, організований Асоціацію розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Програми розвитку ООН в Україні.
Протягом трьох днів форуму учасники обговорювали актуальні питання українського сьогодення, серед яких: нагальні проблеми в захисті соціальних прав осіб, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, проблематика розгляду справ з відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок проведення АТО або терористичними актами, проблеми доступу до архівних матеріалів, що залишились на непідконтрольних територіях України, при відправленні правосуддя, міжнародні стандарти захисту майнових прав осіб, що постраждали внаслідок конфлікту та інші.
В роботі форуму взяли участь представники міжнародних організацій, судді різних судових інстанцій, працівники органів юстиції, науковці.
Зокрема, в 1️⃣ день форуму відбулася зустріч учасників з суддею Верховного Суду Миколою Гімон, який ознайомив з роботою Верховного Суду, планами та труднощами перших днів роботи.
Тагуі Мелкунян, спеціаліст з дотримання прав людини Управління Верховного комісара ООН з прав людини, доповіла про міжнародні стандарти захисту немайнових прав осіб, що постраждалі внаслідок конфлікту. У своїй презентації зосередила увагу на праві кожної переміщеної особи на реституцію – відновленні втраченого майна.
Суддя Вугледарського міського суду Донецької області Ольга Луньова у своєї доповіді підняла питання доступу фізичних осіб до правосуддя, розповіла про реалізацію ПРООН в Україні програми капітального ремонту та реконструкції будинку Вугледарського міського суду Донецької області.
Робочий день завершився модерованою дискусією: «Співпраця судової влади та ПРООН щодо поліпшення доступу до правосуддя».
2️⃣ день роботи Форуму розпочався з вітального слова Віталія Кострицького, заступника голови Апеляційного суду Луганської області.
Суддя Апеляційного суду Донецької області Людмила Соломаха розкрила дуже важливу тему: «Проблематика розгляду справ з відшкодування майнової та моральної шкоди завданої внаслідок проведення АТО або терористичними актами», дослідженням якої займається останні чотири роки.
Висвітлюючи проблеми доступу до архівних матеріалів, що залишились на непідконтрольних територіях України, при відправленні правосуддя, член Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, заступник голови Краматорського міського суду Донецької області Анастасія Михальченко, зазначила, що дана проблема залишається актуальною та не вирішеною.
3️⃣ день Форуму розпочався з вітальних слів заступника голови Донецького апеляційного адміністративного суду Андрія Гайдара та начальника відділу судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Юлії Жаворонкової.
Дмитро Гудима, суддя Великої Палати Верховного Суду, у своєму виступі поділився досвідом перших 6 місяців роботи. В презентації, з посиланням на номера конкретних справ, закцентував увагу на нові правові позиції, визначені Великою палатою Верховного Суду. Звернув увагу на позиції ВП ВС, яка в своїх рішеннях, відійшла від правових позицій ВСУ. Відповів на питання суддів апеляційної та першої інстанції.
Модератор Форуму – член Асоціації розвитку суддівського самоврядування України, суддя Дружківського міського суду Донецької області Євген Петров, ознайомив учасників заходу з підсумками судових форумів Асоціації, які пройшли останнім часом, та ходом проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, планами роботи ВККС України.
Вже незабаром до Вашої уваги резолюція Форуму.
#АРССУ#
Кравчук Володимир

Кравчук Володимир