ЗАЯВА Асоціації розвитку суддівського самоврядування України «Невідомий. Бійня. Солом’янський районний суд»

 
16 лютого 2018 року невідомий забіг у двір Солом’янського районного суду м. Києва на вулиці Шутова та порубав сокирою припарковані автомобілі. Пошкоджено 13 авто. Один з них належить судді.
 
Правоохоронці затримали чоловіка, його особу встановлено, вже висунуто обвинувачення і суд обрав йому запобіжний захід.
 
У соціальних мережах активно обговорюється поведінка затриманого. Окремі політики і навіть адвокати висловлюють підтримку невідомому одеситу, називаючи його “героєм”, та закликають до наслідування.
 
Ці події є яскравою демонстрацією публічного зневажання суду та грубого порушення принципу незалежності суду. Ніщо і ніхто не гарантує, що завтра «людина з сокирою» не нападе на суддю чи учасника процесу. А післязавтра – на перехожого.
 
Нещодавно такі ж зухвалі акти насильства мали місце у Ширяївському районному суді Одеської області, Саксаганському районному суді міста Кривого Рогу, у Святошинському районому суді м. Києва.
Через мляве та неефективне реагування суд стає місцем, небезпечним для громадян.
Судді стурбовані бездіяльністю органів виконавчої влади, на які покладений обов’язок забезпечити безпеку в суді, діями окремих народних депутатів, представників правоохоронних органів, які грубо порушують Конституцію України та закони України, відкрито демонструють зневагу до прийнятих судових рішень та принижують авторитет суду, а також діями окремих громадян, які відкрито погрожують суддям та закликають до вчинення злочинів щодо суддів.
 
Відсутність ефективного реагування на такі загрози призведе до знищення судової влади і руйнування основ держави. 
Асоціація розвитку суддівського самоврядування України закликає усіх усвідомити: без незалежного суду Україна не має майбутнього.
 
Людина з сокирою уже йде на ваше подвір’я!
Кравчук Володимир

Кравчук Володимир