Венеціанська комісія надала свої висновки про законопроекти щодо Конституційного суду України

Венеціанська комісія (ВК) оприлюднила висновки щодо законопроекту про Конституційний процес і альтернативний законопроект про Конституційний суд України – загалом, є багато покращень, але є і недоліки, які потрібно виправити.

Висновки прийнято в рамках пленарного засідання ВК, яке відбулося 22 березня.

У заключній частині документа йдеться, що ВК “вітає відкликання президентом Зеленським законопроекту №4288, що призвело б до припинення повноважень всіх суддів Конституційного суду”. “ВК також вітає той факт, що нині парламент розглядає законопроект №4533 щодо Конституційної процедури, в якому враховані багато рекомендацій Венеціанської Комісії, надані в терміновому висновку щодо реформи Конституційного суду”, – сказано в документі.

У ВК констатували, що законопроект №4533 “містить багато поліпшень”. “Це істотно змінює нинішні правила конституційного судочинства (Закон про Конституційний суд і Процедуру). Основні нововведення внесені в сферу конституційних скарг, публічність і відкритість конституційного провадження, формування сенатів і колегій і розподіл справ, доступ до матеріалів справи, дисциплінарну відповідальність суддів і внутрішнє функціонування Конституційного суду. Ці зміни вітаються”, – вважають у ВК.

У ВК зазначили, що законопроект вводить Автоматизовану систему управління документами, яка передбачає відкритий доступ до матеріалів справи і використовується для формування сенатів, рад і призначення суддів-доповідачів. “Судді можуть подолати можливе блокування суддею-доповідачем або головою у визначенні порядку денного суду”, – зазначили в ВК.

Крім того, на думку ВК законопроект також поліпшить доступ заявників до Суду різними способами (електронні скарги і повідомлення, термін усунення недоліків у скарзі, забезпечувальні заходи, відшкодування витрат, компенсація за невиправдану затримку). “Це позитивно, що знижений кворум, коли один або два судді роблять (само) відведення”, – також думають у ВК.

У Висновку йдеться, що відповідно до рекомендацій Термінового висновку з реформи Конституційного Суду, Венеціанська комісія вітає, що рішення сенату про скасування будь-якого положення закону має бути підтверджено Великою палатою, і що Суд обмежений рамками звернення або скарги. “Відповідно до рекомендацій Комісії законопроект №4533 також розглядає необхідність надання достатніх і послідовних аргументів на користь рішень Суду. Однак законопроект 4533 також містить деякі недоліки. Найголовніше, що законопроект не містить положень про нову систему конкурсного відбору суддів за участю міжнародного компонента, як це рекомендовано в терміновому висновку. Хоча ця система призначень не потребує включення в законопроект №4533, поправка до статті 11 Закону про Конституційний суд має бути скасована, а існуючі вакансії в Конституційному суді повинні бути заповнені тільки після поліпшення системи призначень”, – йдеться в документі .

Підводячи вище сказане, Венеціанська комісія рекомендує внести наступні зміни до законопроекту. “З точки зору економії процедури – розгляд конституційних скарг, під час яких сенат знаходить неконституційне положення закону, має бути передано на розгляд Великої палати, тільки якщо президент або парламент запитують таку передачу. Щодо дисциплінарного провадження, то замість виконавчої влади ініціатива порушити дисциплінарне провадження повинна бути передана в Національне агентство з боротьби з корупцією в межах його компетенції”, – вважають у ВК.

Також у ВК наголосили, що для введення в дію “дисциплінарної системи, за дисциплінарні проступки нижче порога “серйозного дисциплінарного проступку”, повинні бути введені інші санкції, такі як попередження, догани, зниження заробітної плати тощо. І ці санкції повинні застосовуватися простою більшістю суддів”. “Неприйняття дисциплінарних стягнень протягом шести місяців не повинні автоматично приводити до припинення дисциплінарного провадження”, – йдеться в рекомендаціях.

Також Суд повинен мати можливість переглянути своє власне рішення у разі, якщо один з суддівських голосів “за” це рішення “був засуджений в останній інстанції за отримання хабара в зв’язку з прийняттям цього рішення”.

У ВК констатували, що в Україні “особлива ситуація, яка склалася після рішення 13-r/2020 і може виправдати тимчасове підвищення вимоги про голосування у Великій палаті”. “Однак будь-яке збільшення кількості необхідних голосів повинно бути процентним від кількості фактично призначених суддів, а не фіксованим числом від всіх 18 суддів. Таке збільшення може бути виправдане тільки доти, поки певний відсоток суддів не буде призначений за новою системою конкурсного відбору. Зрештою, Конституційному суду повинна бути надана можливість висловити свою думку з переглянутого законопроекту. Венеціанська комісія залишається в розпорядженні української влади для надання подальшої допомоги в цьому питанні”, – сказано в документі.

Джерело: https://ua.interfax.com.ua/news/general/732088.html

Петров Євген