Звернення АРССУ від 23.05.2020 року до Голови Верховної Ради України щодо законопроекту №3500

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України звертається до Голови Верховної Ради України з відритим листом, текст якого було затверджено 23.05.2020 року. Звернення стосується суперечності та недосконалості законопроекту №3500, що стосується закріплення можливості притягнення судді (суддів) до кримінальної відповідальності за статтею 375 Кримінального кодексу України у випадку постановлення упередженого судового рішення (вироку, ухвали або постанови).

Асоціація розвитку суддівського самоврядування України є громадською організацією суддів, метою діяльності якої є розвиток суддівського самоврядування в Україні, сприяння становленню в Україні справедливого суду, підвищення авторитету судової влади тазміцнення незалежності суддів.

АРССУ вважає, що запропоновані зміни до Кримінального кодексу України суперечать нормам Конституції, міжнародним стандартам та можуть завдати суттєвої шкоди незалежності суддів і, як наслідок, поставити під сумнів гарантії справедливого й неупередженого здійснення правосуддя.

Так, на думку Асоціації, законопроект №3500 від 18 травня 2020 року не вирішує проблему, пов’язану із зловживанням статтею 375 Кримінального кодексу України як засобом тиску на суддів (на відміну від альтернативного законопроекту №2113-1 від 26 вересня 2019 року), та, навпаки, включає в себе ризики для гарантій незалежності суддів.

Текст відкритого листа додається:

Звернення-АРССУ-до-ВРУ-1Звернення-АРССУ-до-ВРУ-2Звернення-АРССУ-до-ВРУ-3Звернення-АРССУ-до-ВРУ-4Звернення-АРССУ-до-ВРУ-5

Зозуля Наталія

Зозуля Наталія