02 серпня 2019 року у м. Краматорськ відбувся тренінг: «Проблемні питання застосування норм діючого цивільного процесуального законодавства. Вплив рішень Європейського Суду з прав людини на українські суди відповідно до практики Верховного Суду»

02 серпня 2019 року у м. Краматорськ  за підтримки Норвезької  ради у справах біженців (Проект «Інформування, консультування та правова допомога»)  для суддів Донецької та Луганської областей було проведено тренінг на тему «Проблемні питання застосування норм діючого цивільного процесуального законодавства. Вплив рішень Європейського Суду з прав людини на українські суди відповідно до практики Верховного Суду».

Спікерами тренінгу були суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду Ольга Ступак та суддя Авдіївського міського суду Донецької області, викладач-тренер Національної школи суддів України, член правління Асоціації розвитку суддівського самоврядування України Олена Панченко.

З вступним словом виступили Олександр Сидєльніков начальник юридичного відділу з прав людини Норвезької Ради у справах біженців та  Юлія Воронкова – юрист  проекту  ICLA норвезької ради у справах біженців.

Під час дискусії, присвяченій проблемам здійснення правосуддя з умовах збройного конфлікту, суддя Авдіївського міського суду Донецької області, викладач-тренер Національної школи суддів України, член правління  Асоціації розвитку суддівського самоврядування України  Олена Панченко з акцентувала увагу на  новелах цивільного процесу, розширення способів судового захисту,ефективності,  особливостям подання доказів у цивільній справі та їх оцінці, а також  заходам процесуального примусу.

Суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного суду Ольга Ступак  у свої доповіді  зазначила нововведення апеляційного провадження, присічних строків для звернення з апеляційною скаргою, а також межі перегляду справи в суді апеляційної інстанції.

Крім того було акцентовану увагу  на підстави та порядок для передачі справи на розгляд палати, об’єднаної палати або Великої Палати Верховного Суду, принцип зміни Правового висновку, а також практику розгляду   цивільних справ щодо спорів, які виникають з кредитних правовідносин.  

По завершенні тренінгу учасники обмінялися своїм досвідом, пропозиціями, взяли участь у фінальному тестуванні та отримали відповідні сертифікати про проходження тренінгу.

Участь у даному тренінгу взяли також і члени Асоціації розвитку суддівського самоврядування України   Анастасія Михальченко та Софія Данилів.

Зозуля Наталія

Зозуля Наталія