17-19 квітня 2019 року у м. Святогірськ пройшов ІІ Форум суддів Донецької і Луганських областей

Судді Донецької і Луганської областей обговорили проблемні питання реалізації прав внутрішньо переміщених осіб❗️

17-19 квітня 2019 року у м. Святогірськ пройшов ІІ Форум суддів Донецької і Луганських областей, організований Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України за підтримки Програми Розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (#ПРООН).

Основною метою проведення форуму стало обговорення проблемних питань реалізації прав внутрішньо переміщених осіб, у першу чергу щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок проведення бойових дій на Сході України, отримання соціальних гарантій. А також проблем доступу до правосуддя.

Відкрили форум та звернулися з вітальними словами:
Сергій Чорнуцький – заступник голови Державної судової адміністрації України,
Рустам Пулатов – керівник компоненту з громадської безпеки та соціальної згуртованості Програми відновлення та розбудови миру ПРООН в Україні.
Модератором першого дня форуму виступила суддя Краматорського міського суду Донецької області Анастасія Михальченко.

Якими думками і судженнями обмінялися судді
• Проблемні питання розгляду слідчим суддею клопотань про обрання (застосування) запобіжних заходів, пов’язаних з обмеженням свободи у кримінальних справах, що розглядаються на території проведення Операції Об’єднаних Сил, забезпечення безпеки суддів та учасників судового процесу.
Доповідач Ольга Шевченко, суддя Жовтневого районного суду м. Маріуполя, зосередилась на проблемних питаннях, які потребують законодавчого визначення, вирішення питання забезпечення безпеки суддів, працівників апарату суду та учасників процесу.
Про своє бачення підтримання емоційного балансу та управлінням стресом розповіла Ольга Соболєва – представник ADRA Ukraine. Наприкінці першого робочого дня Ольга Соболєва провела психологічний тренінг з суддями.

ІІ день Форуму. 18 квітня, 2019, м. Святогірськ.
В якості модераторів другого дня форуму виступили суддя Краснолиманського міського суду Донецької області Олександр Мірошниченко і суддя Красноармійського міського суду Донецької області Софія Данилів.

Засобами відеоконференцзв’язку учасників ІІ Форуму привітав Олег Ткачук – суддя Великої палати Верховного Суду, голова Ради Суддів України.
Він зазначив, що Рада суддів України, як виконавчий орган З’їзду суддів України, неодноразово піднімали питання щодо строків проведення кваліфікаційного оцінювання суддів та його завершення з метою формування в Україні висококваліфікованого та доброчесного суддівського корпусу та забезпечення права кожного на справедливий, ефективний та своєчасний судовий захист. Разом з тим, сьогодні ми змушені констатувати, що ситуація з кваліфікаційним оцінюванням суддів бажає бути кращою.

Учасники Форуму висловили Олегу Ткачуку прохання на засіданні Ради суддів України, яке відбудеться 19 квітня, звернутися до ВККСУ з пропозицією провести кваліфікаційне оцінювання в першу чергу суддів судів, в яких склалась критична ситуація зі здійсненням правосуддя, зокрема суддів «п’ятирічок», серед яких є таки, що не здійснюють правосуддя понад двох років.

Доповідач Сергій Чорнуцький, заступник голови Державної судової адміністрації України, виступив на тему Поліпшення доступу до правосуддя у віддалених населених пунктах та на тимчасово непідконтрольних Уряду України територіях шляхом впровадження та налагодження роботи електронного суду. Розповів про електронні інструменти правосуддя, які впроваджуються і будуть впроваджуватися в судах для того, щоб вони поліпшили доступ до правосуддя громадян, які знаходяться за лінією розмежування.

• Розвиток суддівського самоврядування. Ефективні моделі та дієві механізми
Софія Данилів, суддя Красноармійського міського суду Донецької області розкрила питання щодо системи органів суддівського самоврядування в Україні. Акцентувала увагу на рішенні Великої Палати Верховного Суду від 17.04.2019 року, у якому здійснено аналіз положень чинного законодавства України та зроблено висновок про те, що збори суддів як орган суддівського самоврядування, який обговорює питання внутрішньої діяльності суду та приймає колективні рішення з обговорюваних питань, не є суб’єктом владних повноважень у розумінні пункту 7 частини першої статті 3 КАС України в редакції, чинній на час прийняття оскаржуваних рішень, та пункту 7 частини першої статті 4 КАС України в редакції, чинній з 15 грудня 2017 року. Суд адміністративної юрисдикції не має компетенції щодо розгляду спору про визнання незаконним і скасування рішення зборів суддів, оформленого відповідним протоколом, про обрання голови цього суду. Відповідні скарги розглядаються самим органом суддівського самоврядування згідно із ЗУ «Про судоустрій і статус суддів» та внутрішнім актом, який регламентує діяльність такого органу. Крім того, в рамках свого виступу доповідачем було зроблено презентацію щодо діяльності Асоціації розвитку суддівського самоврядування та акцентовано увагу на Концепції «Сильний суд», який розроблено суддями-членами АРССУ.

Суддя Першого апеляційного адміністративного суду Галина Міронова зосередилася на питанні захисту соціальних прав фізичних осіб, виконання судових рішень: досвіді та практики Верховного Суду; розмежуванні адміністративної, цивільної і господарської юрисдикції.

Людмила Соломаха, суддя апеляційного суду Донецької області доповіла про процесуальні проблеми розгляду спорів пов’язаних з захистом майнових прав фізичних осіб у зоні проведення операції об’єднаних сил. Розкриваючи тему, вона зазначила, що про залучення до участі в справі в якості третьої особи або відповідача державу РФ, єдиним засобом повідомлення зазначеного учасника процесу є надання доручення Міністерству юстиції України або Міністерству закордонних справ України вручити дипломатичними шляхами відповідним органам РФ процесуальні рішення та в подальшому повідомлення про дату час і місце розгляду справи.
Також не залишились осторонь проблемні питання відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок збройного конфлікту на сході України.

Третій день роботи ІІ Форуму. 19 квітня, 2019, м. Святогірськ.
В якості модераторів другого дня форуму виступила суддя Вугледарського міського суду Донецької області Ольга Луньова.

Ольга Чопик, суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області презентувала тему: «Проблемні питання щодо поновлення втрачених судових проваджень, які залишилися на тимчасово непідконтрольній Уряду України території.»
Як приклад навела цікаву позицію, викладену у Рішенні ЕСПЛ у справі «Хлєбік проти України» від 25.07.2017 заява № 2945/1. Вона зазначила, що ЕСПЛ в цьому рішенні передусім підкреслив, що обсяг розгляду справи був обмеженим тим фактом, що застосування спрямоване лише проти України (у порівнянні з, наприклад, справою «Ілашку та інші проти Молдови та Росії (Ilaşcu and Others v. Moldova and Russia)» [ВП] № 48787/99, ЄСПЛ 2004-VII), а також тим, що заявник не стверджував, що його права були порушені через відсутність механізму міжнародного співробітництва між Україною та будь-якою іншою Високою Договірною Стороною.
Хто може звертатися з заявою про відновлення втраченого судового провадження; чи є обов’язком суду відновити втрачене судове провадження; як повинна виглядати резолютивна частина ухвала про відновлення втраченого судового провадження – такі питання стали предметом жвавого обговорення учасників Форуму.

В ході обговорення Людмила Соломаха зазначила, що суддя отримавши заяву про перегляд заочного рішення по справі, провадження по якій втрачено, в першу чергу повинен постановити ухвалу про відновлення втраченого провадження. Крім того, суд може прийняти і відновити позовну заяву та ухвалу про відкриття провадження в разі не постановлення рішення по справи. Відновляючи ухвалу про відкриття провадження, суди надають можливість особі довести факт подання позовної заяви в межах строку позовної давності.

Судовий розгляд справ, пов’язаних із реалізацією та захистом виборчих прав.
Галина Міронова, суддя Першого апеляційного адміністративного суду звернула увагу на складання проголошення лише повного тексту постанови по адміністративній справі та строки оскарження судових рішень. Трапляються випадки залишення без руху адміністративних позовів цієї категорії справ у зв’язку з несплатою судового збору, що є неприпустимим.
Галина Міронова, зазначила, що слід звертати увагу на те, що матеріали відео фіксації, які надані в якості доказів працівниками поліції, в більшості випадків не містить фіксації самого адміністративного правопорушення. Закон дозволяє використовувати в якості доказів запис відео регістраторів позивачів, які оскаржують постанови про накладення адміністративних стягнень, тому приймаючи рішення по справі слід надавати їм належну оцінку.
По закінченні заходу учасники поділилися своїми враженнями:

Галина Міронова, суддя Першого апеляційного адміністративного суду
Обговорення нагальних проблем судової практики є важливою складовою у здійснені правосуддя. Обмін досвідом завжди корисний з точки зору професійної досвідченості. На мій погляд даний форум збільшив коло знань, дозволив обмінятися думками обговорених на даному заході.

Федорів (Чопик) Ольга, суддя Артемівського міськрайонного суду Донецької області, член Асоціації розвитку суддівського самоврядування України.
Форум вже стає традиційною зустріччю суддів Донецької і Луганських областей, які мають безцінну платформу для обміну досвідом розгляду неординарних справ, пов’язаних з окупацією.

Максим Рукас голова Біловодського районного суду Луганської області, заступник керівника постійно діючої робочої групи Ради суддів України в Луганській області
Як представник судової спільноти Луганської області хочу подякувати організаторам форуму АРССУ за підтримки ПРОООН та учасникам заходу за створення умов для обговорення гарячих і нагальних проблем, що пов’язані з питаннями захисту прав осіб, що перебувають на території проведення операції об’єднаних сил. Хочу підкреслити важливість таких форумів, де судді мають можливість поділитись власним досвідом в вирішені спірних, проблемних питань та гарячих не найменш важливих, проте не регламентованих Кримінальним процесуальним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України, оскільки ці Закони розраховані на мирний час.
Дуже приємно бачити молодих колег ,яким небайдужа доля судової влади та громадян, які розраховують на певну кваліфіковану підтримку фахівців, бо для них життя триває за будь яких умов і судді повинні оперативно реагувати на зміни того середовища в якому опинилось суспільство. Нажаль законодавство завжди відстає від цих процесів і саме тут на допомогу приходить судова практика, яка ґрунтується саме на досвіді суддів.
Завдяки форуму та подібним заходам ми можемо сформувати єдині підходи та практику у вирішенні будь яких спірних питань, враховуючи те, що на таких майданчиках є змога спілкуватися суддям різних інстанцій, від першої до Верховного суду.

Світлана Олійник, голова Старобільського районного суду Луганської області, член постійно діючої робочої групи Ради суддів України в Луганській області.
Вважаю, що мета Форуму – обговорення нагальних проблем діяльності суду, щодо розгляду справ стосовно захисту прав внутрішньо переміщених осіб; спільного бачення, створення єдиної практики щодо розгляду справ стосовно осіб,які мешкають на територіях проведення операції об’єднаних сил. Відчуваю позитивний ефект від проведення Форуму у такому форматі як дискусії, обмін думками суддів, обговорення необхідних змін у законодавстві

 

 

Зозуля Наталія

Зозуля Наталія