АРССУ відзначає першу річницю

21 січня 2016 року об 11:00, рівно 365 діб назад, у Кловському палаці було створено Асоціацію розвитку суддівського самоврядування України.

НАВІЩО?

Статутна мета Асоціації – розвиток суддівського самоврядування, сприяння становленню в Україні Справедливого Суду, підвищення авторитету судової влади та зміцнення незалежності суддів, підвищення професійної кваліфікації суддів, задоволення інформаційних, культурно-просвітницьких та інших потреб суддів та захист спільних інтересів членів Асоціації.

Об’єднання суддів, яких тривалий час не призначала Верховна Рада, суддів-спартанців, як ми пізніше стали називатися, розпочалося стихійно, під впливом спільних загроз. Ймовірність розправи була дуже високою. З часом Рух знайшов своїх провідників, які організували спілкування в соціальній мережі. Це зробив Дмитро Мовчан.

У цьому середовищі виникла думка знайти спосіб об’єднатися не лише віртуально, але й юридично. І вперше я почув про це від Наталії Блажівської. Пізніше до цього активно закликав Олександр Кравець і саме його аргументи мене переконали остаточно. Тож, ініціатива створення АРССУ не була моєю. Хоча назву і головний напрямок роботи – допомагати Раді суддів, – запропонував я).

У грудні 2015 року було запропоновано усім бажаючим з числа спартанців приїхати на установчі збори.

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк прогодився надати для зборів зал Кловського палацу. Ми могли б де завгодно зібратися, але Кловський палац – місце символічне, благородне. І приємно, що АРССУ народилася саме в цих стінах.

Хто захотів, взяв відпустку і приїхав. Усі стали засновниками Асоціації розвитку суддівського самоврядування України.
Ось вони:
1. ДОРУ Юрій
2. ЛУТАК Тетяна
3. ЖУК Андрій
4. ІВАНОВ Андрій
5. ПАНЧЕНКО Олена
6. ВОЛКОВА Людмила
7. СУЯРКО Тетяна
8. РУДЕНКО Владислав
9. БЕЗДОЛЯ Юлія
10. КРАВЧУК Володимир
11. БОНДАРЕНКО Ганна
КРАВЕЦЬ Олександр не приїхав через непогоду, але голосував дистанційно, довівши своїм прикладом давню істину: Хто хоче, зробить більше за того, хто може!

Ми об’єдналися для захисту нашого права бути Суддею.

Але так було лише на початку. Ми швидко виросли чисельно та ідейно і вже не думаємо в масштабі лише власних цілей. Ми розуміємо: Суд, про який ми мріємо, потрібно створити.
Судової влади в Україні де-факто немає. Вона безсила, а тому – безвладна.

А в чому сила Суду? В авторитеті судді, якого поважає і визнає суспільство. У розумному рішенні суду, яке виконується. Суд без поваги і сили – мертвий суд. Це правосуддя, яке грається словами, за якими немає наслідків. Це не той Суд, який здатний стати опорою Правової Держави.

Наша ідея – Сильний Суд. У березні 2016 Асоціація розпочала роботу над створенням концепції реальної судової реформи «СИЛЬНИЙ СУД», яка має на меті запровадження в Україні нових правових інститутів та вдосконалення існуючих, які посилюють судову владу, забезпечують її здатність РЕАЛЬНО захистити права людини. Одним з її співавторів є адвокат Арсен Мілютін.

ЩО МИ ЗРОБИЛИ ЗА 365 ДНІВ?

1. Налагоджено співпрацю з Радою суддів України, ВККС України, ВРЮ (ВРП), ВСУ, головними міжнародними організаціями, що надають технічну допомогу: USAID, Рада Європи, Європейський Союз, DRI, Уряд Канади. Вони знають про наші плани і допомагають, чим можуть.

2. Розпочала роботу Експертна група АРССУ. Підготовлено Рекомендації щодо ризиків законопроекту № 4180 (стали основою для рішення Ради суддів України); зауваження щодо ГПК; пропозиції до проекту Закону «Про Вищу раду правосуддя» в частині посилення незалежності суду та суддівського самоврядування.

3. Проведено
– круглий стіл у ВРУ щодо суддів зони АТО (04.02.2016 – Андрій Іванов);
– круглий стіл у ВРУ щодо запобіжних заходів (18.02.2016 – Андрій Іванов);
– Дискусійний клуб щодо законопроекту № 4180 (16.03.2016 – Володимир Кравчук);
– Тренінг зі стратегічної комунікації (17.03.2016 – Ганна Бондаренко);
– Дніпропетровський (28.03.2016 – Дмитро Мовчан),
– Харківський (18.04.2016 – Тетяна Суярко, Людмила Волкова),
– Тернопільський (16.05.2016 – Андрій Жук),
– Одеський (24.06.2016 – Олександр Кравець, Юлія і Дмитро Бездоля),
– Вінницький (11.11.2016 – Володимир Кравчук, Віталій Кузьмишин),
– Львівський (09.12.2016 – Володимир Кравчук, Олександр Сасевич, Тетяна Суярко, Сергій Гирич) регіональні судові форуми.
У цих заходах взяли участь понад 500 учасників.

4. Проведено 2 стратегічні наради лідерів судової влади:
– 23.06.2016 – Захист незалежності суддів (Одеса)
– 10.11.2016 – Електронне судочинство (Вінниця).

5. Представники АРССУ взяли участь як доповідачі у 10 заходах, організованих міжнародними організаціями (USAID, РЄ, ЄС, DRI, ОБСЄ).

6. Проведено брифінг в УКМЦ (21.01.2016), опубліковано 3 статті на «Українській правді» (Дмитро Мовчан, Андрій Іванов), 5 статтей в юр.виданнях, 4 інтерв’ю.

7. Надіслані (передані) звернення до послів РЄ та ФРН щодо масових порушень гарантій незалежності українських суддів (Дмитро Мовчан).

8. Налагоджено співпрацю з провідними правовими ЗМІ. Починаючи з Харківського судового форуму на форумах присутні кореспонденти «Закон і Бізнес» (а в Тернополі – також «Юридична практика»). Форуми активно висвітлюються у ЗМІ.

9. Проведено спільні заходи з Асоціацією суддів-слідчих України (Андрій Іванов, Вікторія Кицюк) щодо стандартів доказування у кримінальних справах, а також неконституційності ст. 375 Кримінального кодексу України.

10. Підготовлено низку пропозицій для Ради суддів України, зокрема щодо захисту проти тиску на суд і притягнення до відповідальності за неповагу до суду (Дмитро Мовчан, Максим Таус, Тетяна Суярко).

11. Підготовлено проект Національної доповіді про стан дотримання гарантій незалежності суддів (Олена Бальжик і Дмитро Мовчан)

12. Відпрацьовано методику правоосвітньої роботи зі школярами та студентами під час відвідування судів (Тетяна Суярко). Найяскравіша презентація на Львівському форумі!

13. Розпочато роботу над проектом «Антикорупційна стратегія судової влади” (Андрій Жук)

14. Пошуковий запит в Google «Асоціації розвитку суддівського самоврядування України» видає 972 результати.

Приємно, що ідеї АРССУ знайшли підтримку у представників усіх органів суддівського самоврядування: Ради суддів України, Вищої ради юстиції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, які були учасниками усіх заходів.

Дякуємо кожному, хто прожив хоча б 1 день з цих 365 днів з нами!

Запрошуємо до наших заходів усіх, хто не обмежується роллю спостерігача!

Справедливий Суд – це наша спільна робота і відповідальність.

Хто, як не ми? Коли, як не зараз?

***

АРССУ – об’єднаємо лідерів судової влади України

Кравчук Володимир

Кравчук Володимир